Myönnetään. Pääsiäisen jälkeen lammasta on syöty ähkyyn asti, mutta vieläkin jääkaapissa on lammaspaistia jäljellä. Huippuyksinkertainen tapa siirtää pääsiäismaut uusiin sfääreihin on vaihtaa manteretta Euroopasta Aasiaan. Aivan erinomainen resepti vietnamilaisiin patongeihin löytyy Nannan Kaikki Äitini Reseptit - blogista. Hävikistä herkuksi -ruokaa syntyy helposti, kun korvaat possun lammaspaistilla.
Patonkireseptin salaisuus on thaimaalainen Nahm Jim -kastike. Olen kokeillut vaihdella hieman noita suhteita, mutta Ankerias Vipusen reseptin suhteet tuntuvat toimivan, siinä kaikki maut ovat hyvässä tasapainossa. Korianterin juurta saa joko ostamalla korianterin ruukussa ja pesemällä kasvin juuret tai sitten aasialaisista kaupoista, joissa tuorekorianteri myydään juurineen.
Ostin tänään Framboisin Lodeve -juureen tehdyn patongin, korianteripuskan ja pari limeä kaupasta. Muut ainekset löytyivätkin kaapista.
Sopii mainiosti myös eväspatongiksi!
Vietnamilaiset Bánh mì -patongit lampaanpaistista
patonki halkaistuna
muutama salaatinlehti (käytin muutaman rucolan lehden)
kurkkua
pari fetajuustoviipaletta
ylijäänyttä lammaspaistia
turkkilaista jogurttia
Nahm Jim -kastiketta
korianteria ja minttua
Täydensin subiani seuraavilla aineksilla:
viipale ilmakuivattua kinkkua (ei tarpeellinen)
ylijäänyttä porkkanadippiä
Patonkeihin sopivat lisätäytteiksi
paahdetut suolapähkinät
kevätsipuliöljy
mummon kurkut
etikkaporkkanat (valmistetaan mummon kurkkujen tapaan)
Nahm Jim -kastike
2 valkosipulin kynttä
2 pientä punaista chiliä
2 pientä vihreää chiliä
1 dl kalakastiketta
0,5 dl palmusokeria
0,75 dl limen mehua
2 korianterin juurta
2 cm pala inkivääriä
Laita ainekset tehosekoittimeen tai murskaa morttelilla. Tulisempi versio tulee, jos jätät chileihin myös siemenet. Kastike on valmista, kun seos on tasaista.
Halkaise patonki. Lämmitä lammas esim. mikrossa kuumaksi. Riko lihan rakenne nyhtämällä. Täytä patonki ja nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti