torstai 4. huhtikuuta 2013

Hävikistä herkuksi - Vietnamilaiset Bánh mì -patongit lampaanpaistista


Myönnetään. Pääsiäisen jälkeen lammasta on syöty ähkyyn asti, mutta vieläkin jääkaapissa on lammaspaistia jäljellä. Huippuyksinkertainen tapa siirtää pääsiäismaut uusiin sfääreihin on vaihtaa manteretta Euroopasta Aasiaan. Aivan erinomainen resepti vietnamilaisiin patongeihin löytyy Nannan Kaikki Äitini Reseptit - blogista. Hävikistä herkuksi -ruokaa syntyy helposti, kun korvaat possun  lammaspaistilla.

Patonkireseptin salaisuus on thaimaalainen Nahm Jim -kastike. Olen kokeillut vaihdella hieman noita suhteita, mutta Ankerias Vipusen reseptin suhteet tuntuvat toimivan, siinä kaikki maut ovat hyvässä tasapainossa. Korianterin juurta saa joko ostamalla korianterin ruukussa ja pesemällä kasvin juuret tai sitten aasialaisista kaupoista, joissa tuorekorianteri myydään juurineen.

Ostin tänään Framboisin Lodeve -juureen tehdyn patongin, korianteripuskan ja pari limeä kaupasta. Muut ainekset löytyivätkin kaapista.

Sopii mainiosti myös eväspatongiksi!

Vietnamilaiset Bánh mì -patongit lampaanpaistista

patonki halkaistuna
muutama salaatinlehti (käytin muutaman rucolan lehden)
kurkkua
pari fetajuustoviipaletta
ylijäänyttä lammaspaistia
turkkilaista jogurttia
Nahm Jim -kastiketta
korianteria ja minttua

Täydensin subiani seuraavilla aineksilla:

viipale ilmakuivattua kinkkua (ei tarpeellinen)
ylijäänyttä porkkanadippiä

Patonkeihin sopivat lisätäytteiksi

paahdetut suolapähkinät
kevätsipuliöljy
mummon kurkut
etikkaporkkanat (valmistetaan mummon kurkkujen tapaan)

Nahm Jim -kastike

2 valkosipulin kynttä
2 pientä punaista chiliä
2 pientä vihreää chiliä

1 dl kalakastiketta
0,5 dl palmusokeria
0,75 dl limen mehua
2 korianterin juurta
2 cm pala inkivääriä

Laita ainekset tehosekoittimeen tai murskaa morttelilla. Tulisempi versio tulee, jos jätät chileihin myös siemenet. Kastike on valmista, kun seos on tasaista.

Halkaise patonki. Lämmitä lammas esim. mikrossa kuumaksi. Riko lihan rakenne nyhtämällä. Täytä patonki ja nauti!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tommys Köket

Tommys Köketissä kokkailevat Tommy, Riina sekä perheen kolmevuotias. Tästä blogista löydät luomua, arkiruokaa sekä pääset kanssamme ihmettelemään, mitä ruokaskenessä nyt tapahtuu.

Ai niin! Tommys köket on tietenkin ruotsinopettajan toteutunut painajainen. Muista aina vems + a + ingenting :)