perjantai 21. syyskuuta 2012

Bo ssäm (salaatinlehteen käärittyä, uunissa pitkään haudutettua possua)

Bo ssäm ja terveiset ruokablogien kaukaisesta maailmasta! Kiitos Ankerias Vipusen blogin, tutustuin ensi kertaa tähän kummalliseen ruokalajiin. Mitä ihmettä, pitkään hautunutta porsasta, kimchiä ja kummia kastikkeita?



Siskoni kertasi korealaisen ruoan salaisuuden: sekoitetaan omituisia makuja yhteen ja synteesi on taivaallinen. Bo Ssäm vaati lisäselvityksiä. Kalifornialaisessa ruokablogissa käydään läpi illalliskokonaisuutta ja hehkutetaan paikallisen kauppahallin osterivalikoimaa. Legendaarisen Momofukun bo ssäm on päässyt NYTimesin reseptikirjaan. Jopa Martha Stewart on kertonut reseptin salaisuuden. Farangin ja Gaijinin takana hyörivän Tomi Björkin vaimo kertoo Me Naisissa hemmotelevansa miestään bo ssämillä. Tätä on siis pakko kokeilla!

Bo ssäm (kuudelle)

Pöytään tulee:

- uunissa pitkään haudutettua possua
- inkivääri-kevätsipulikastike
- chilikastike
- korianteria
- mummon kurkkuja
- riisiä
- katkarapuja (ostereita ei ollut saatavilla, sori :)
- jäävuorisalaattia
- (kimchiä jäimme kaipaamaan, ehkä seuraavan kerran...)

Uunissa pitkään haudutettu possu

n. 2 kg porsaan uunilihaa (lapaa, mielellään luu ja rasva mukana)
1 dl suolaa
1 dl sokeria

Ota liha ajoissa lämpenemään. Hiero suola ja sokeri lihan pintaan. Laita liha uuniin 120 asteeseen 6-8 tunniksi. Meillä toimi hienosti vanha valurautapata. Tarjoillaan lämpimänä.

Inkiviääri-kevätsipulikastike

6-8 ohutta kevätsipulin vartta / 2-3 paksua
1 iso pala inkivääriä
1 rkl ruokaöljyä
1 tl soijaa
1/2 tl valkoviinietikkaa
hyppysellinen suolaa

Pilko sipuli ohuiksi viipaleiksi, raasta inkivääri. Sekoita ainesosat. Anna seoksen maustua hetki kylmässä.

Chilikastike

Tässä kohdassa jouduimme soveltamaan hieman. Chilikastikkeen teimme seuraavasti:

3 tuoretta chiliä
2 rkl sambal oelek -chilikastiketta
2 rkl tomaattipyrettä

Pilko chilit. Sekoita aineet. Anna seoksen maustua hetki kylmässä.

Mummon kurkut

1 kurkku
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä. Laita viipaleet muiden ainesten kanssa kannelliseen purkkiin. Ravista. Anna kurkkujen maustua hetki viileässä.

Riisi

Käytä mieluiten japanilaista riisiä tai puuroriisiä. Huuhdo riisinjyviä kunnes vesi on kirkasta. Meille riitti 4 dl riisinjyviä ja 7 dl kylmää vettä. Anna riisin levetä hetki kylmässä vedessä. Laita hella täydelle teholle. Kun vesi kiehuu, laita nollalle. Älä sekoita.

Valmista loput lisäkkeet. Saksi tuore korianteri erilliseen kulhoon. Kuori jäävuorisalaattikerä isoina lohkoina, anna levätä hetken kylmässä vedessä ja lingo kuivaksi. Sulata katkaravut.

Aseta ainesosat tarjolle. Jokainen ruokailija saa koota oman annoksensa. Ruokajuomaksi suosittelemme (korealaista) vaaleaa lager-olutta.












2 kommenttia:

  1. Oliko se siis tosiaan paras ruoka ikinä? Tätä on nimittäin pitänyt kokeilla ikuisuus.

    VastaaPoista
  2. No oli! Resepti on tosiaan helppo, mutta possun kypsentämisen takia tätä ruokaa ei ihan extempore voi tehdä. Sooseissa ruoan salaisuus. Tässä täytyykin miettiä, minkä muun kanssa voisi inkivääri-kevätsipulikastiketta ja chilikastiketta käyttää. Karjalanpaistin?

    VastaaPoista

Tommys Köket

Tommys Köketissä kokkailevat Tommy, Riina sekä perheen kolmevuotias. Tästä blogista löydät luomua, arkiruokaa sekä pääset kanssamme ihmettelemään, mitä ruokaskenessä nyt tapahtuu.

Ai niin! Tommys köket on tietenkin ruotsinopettajan toteutunut painajainen. Muista aina vems + a + ingenting :)