sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Mustatorvisieniä ja emmerrissottoa

Malmgårdin tilalta mukaan tarttui pussillinen emmerriisiä. Emmer on ikivanha vehnälajike, jonka viljelyä Suomessa vasta kokeillaan. Samaan tapaan kuin speltti, emmer on alkuvehnä, jossa ovat jalostamattoman viljan hyvät ominaisuudet. Italiassa emmer tunnetaan nimellä farro.



Päätimme kokeilla emmeriä sienirisoton pohjana. Pakastimesta löytyi tämän syksyn mustatorvisieniä, joten usein kokkaamamme kanttarellirisotto sai kerralla uusia makuja. Mustatorvisieni on hieno ruokasieni, jota jostain syystä harvemmin löytyy resepteistä. Emmer-jyvät taas maistuvat viljalle ja jostain syystä ovat itsessään maukkaita, ehkä jopa hieman suolaisia. Tämä risotto sopii joko pääruoaksi tai esimerkiksi grillatun lihan kaveriksi. 

Mustatorvisieniemmerrisotto (2-3 hengelle)

1 punasipuli (keltainenkin käy)
1 dl pakastettuja tai kuivattuja mustatorvisieniä
3 dl emmerriisiä
n. 1 l kasvislientä (tai kanalientä)
1 dl valkoviiniä
parmesaania
oliiviöljyä
voita

jotakin vihreää tarjoiluun (lehtipersiljaa tms)

Pilko sipuli ja sulata/liota sienet.  Kuullota sipulisilppua hetki pannussa. Lisää emmerriisit. Toisin kuin perusrisottoriisissä, emmeristä on vaikeampi nähdä, milloin jyvät alkavat kuultaa. Älä polta jyviä. Lisää valkoviini ja anna sen haihtua. Lisää kasvislientä pienissä erissä riisin päälle. En lisännyt lainkaan suolaa, mutta silti lopputuloksesta tuli erittäin maukas. Emmerjyvien kypsyminen kestää hieman kauemmin kuin riisin. Lisää sienet. Kun risotto on melkein valmis, lisää keitokseen vielä nokare voita ja parmesaania.  Huippuhyvää!



1 kommentti:

  1. Kiitos, tuli juuri ostettua samasta paikasta ko. pussillinen. Kiva että on resepti, jolla kokeilla.

    VastaaPoista

Tommys Köket

Tommys Köketissä kokkailevat Tommy, Riina sekä perheen kolmevuotias. Tästä blogista löydät luomua, arkiruokaa sekä pääset kanssamme ihmettelemään, mitä ruokaskenessä nyt tapahtuu.

Ai niin! Tommys köket on tietenkin ruotsinopettajan toteutunut painajainen. Muista aina vems + a + ingenting :)