perjantai 9. maaliskuuta 2012

Jäätelöä äärikylmästä

Kokeilimme TV1:n Puoli Seitsemän -ohjelman innoittamana, kuinka jäätelön teko nestemäisen typen avulla onnistuu kotioloissa.

Nestemäinen typpi on kylmää, -196-asteista. Se voi aiheuttaa iholle joutuessaan pahaa jälkeä. Nestemäiseen typpeen tuleekin suhtautua samanlaisella kunnioituksella kuin vaikkapa kiehuvaan öljyyn. 

Varustauduimme siis asiaan kuuluvilla suojavarusteilla: 

- lasketteluhanskat
- suojalasit
- kumisaappaat

Typpi tuli meille kryo-astiassa, josta kaadoimme sitä aluksi metallikannuun. Huomasimme heti, että kaataminen oli kömpelöä ja nestettä roiskui hieman pöydälle. Jälkiä ei kuitenkaan jäänyt.


Höyry tuo kotiin molekyylikeittiön tunnelmaa

Jäätelömassa 

Olimme jo tätä ennen sekoittaneet jäätelömassan valmiiksi. Sen koostumus on yksinkertainen:

2,5 dl luomukuohukermaa
2,5 dl luomukevytmaitoa
100g sokeria
4 munan keltuaista

1 Pandan Pepe -laku
vaniljatanko

Kiehauta maito, kerma ja sokeri ja vaniljatanko. Jos haluat tehdä lakritsijäätelöä, lisää keitokseen myös viipaloitu lakupötkö. Lakupalat eivät ehdi sulaa kokonaan, mutta antavat makua. Poista tanko ja lakupalat. 

Vatkaa munan keltuaiset esim. sauvasekoittimella. Lisää hieman jäähtynyt (alle 92-asteinen) kerma-maito-sokeriseos keltuaisten joukkoon. Sekoita. 

Lisää vain kylmä

Jäätelömassan voi sekoittaa joko yleiskoneella tai käsin vispaten. 

Kaada nestemäinen typpi massan sekaan samalla sekoittaen. Aluksi typpi reagoi voimakkaasti massan kanssa (kiehumista), mutta reaktio tasaantuu ja keittiö on kohta täynnä höyryä. Jäätelö on nopeasti valmista, meillä toimitukseen meni n. 20 sekuntia. Typpijäätelön juju on siinä, että massa jäähtyy erittäin nopeasti eikä siihen muodostu kiteitä. 

Eikä tässä vielä kaikki. Nestemäistä typpeä jäi yli jäätelönvalmistuksen jälkeen. Kokeilimme jäädyttää maustamatonta jogurttia, veriappelsiinin lohkoja, banaanin paloja ja mustikoita. Äärikylmä toi näistäkin raaka-aineista esiin uusia makuja. 

Ilta nestetypen kanssa oli kerrassaan kiinnostava kokemus. Molekyylikeittiön saloihin tekee mieli palata toistekin!

Aine tuodaan kotiin tiiviisti pakattuna.
Nestetyppi tekee metalliastiasta vaarallisen kylmän,
Samettinen jäätelö suli yhtä nopeasti kuin se oli jäähtynytkin.
Hedelmät jäätyivät nestetypessä raikkaiksi ja rapeiksi. 
Jogurtti jäi kaipaamaan sokeria. Mutta jatkokokeilujen arvoinen kuitenkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tommys Köket

Tommys Köketissä kokkailevat Tommy, Riina sekä perheen kolmevuotias. Tästä blogista löydät luomua, arkiruokaa sekä pääset kanssamme ihmettelemään, mitä ruokaskenessä nyt tapahtuu.

Ai niin! Tommys köket on tietenkin ruotsinopettajan toteutunut painajainen. Muista aina vems + a + ingenting :)