sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Syysillan matkahaaveita

Hei lukijat!

Viime kuukausina on tapahtunut niin paljon, että blogin päivitykselle ei ole jäänyt yhtään aikaa. Palaan niihin toivottavasti myöhemmin. Mutta tämä postaus on nyt pakko tehdä. 

Kokkasimme tänä iltana illallista ystävillemme. Mm. Pork Yakinikua (Suolaa ja Hunajaa -blogin reseptillä), lehtikaali- ja palsternakankuorichipsejä sekä uunikasviksia. Kaikki ruoat onnistuivat, mutta yksi ruokalaji innosti jälleen yli muiden ja lupasin vierailemme, että jaan reseptin blogissani. 

Ruoan jälkeen saunan lauteilla muistelimme Thaimaassa käytyjä ruokakursseja. Olen itse käynyt kerran Thaimaassa ruokakurssilla. Olimme pienellä saarella, jossa saaren (lähes) ainoan ravintolan kokki piti minulle yksityisoppitunnin. What would you like to learn? Som Tam, Green Curry, Red Curry, Pad Thai... ? Sovimme etukäteen ruokalajit ja parin tunnin kuluttua aloitimme. Keittiö oli siisti, veitset terävät ja tarvittavat ruoka-aineet oli otettu siististi esille. Vaikka muuten olosuhteet olivat alkeelliset, kädet pestiin ennen ruoan valmistusta ja minulle annettiin sekä esiliina että kokin hattu. Kylmää vaativat aineet, kuten katkaravut, pidettiin visusti jääkaapissa ja otettiin esille vasta juuri kun oli niiden aika. Kaikki reseptit olivat lopulta nopeita, yksinkertaisia ja tietysti maukkaita. 





Tältä kurssilta tarttui mukaan myös Som Tam, johon myös ystävämme olivat tykästyneet omilla reissuillaan. Tulisesta papaijasalaatista on varmasti yhtä monta versiota kuin kokkia, mutta tässä omani. Mistäs niitä Thaimaan lentoja oikein löytyykään :) ?

Som Tam kaalista

Valkokaalia
Valkosipulin kynsi
Kalakastiketta
Punaista chiliä
Palmusokeria
Ripaus suolaa
Limen mehu

lisäksi koristeluun maun mukaan hienonnettua korianteria, paahdettuja maapähkinöitä (tai suolapähkinöitä) ja katkarapuja.

Suikaloi kaali. Murskaa valkosipulin kynsi morttelissa, lisää kastikkeen muut ainesosat. Chilissä olen käyttänyt tuoreita kun niitä on löytynyt, purkista Sambal Oelekia tai pullosta Schiracha-kastiketta. Lopuksi lisää kaali. Pehmennä morttelissa ja koristele. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tommys Köket

Tommys Köketissä kokkailevat Tommy, Riina sekä perheen kolmevuotias. Tästä blogista löydät luomua, arkiruokaa sekä pääset kanssamme ihmettelemään, mitä ruokaskenessä nyt tapahtuu.

Ai niin! Tommys köket on tietenkin ruotsinopettajan toteutunut painajainen. Muista aina vems + a + ingenting :)